Tips & Tricks

12 zile prin Caucazi (Azerbaidjan, Georgia, Armenia) – itinerariu, costuri si informații utile

Pinterest LinkedIn Tumblr

Acum, că abia ne-am întors din vacanța de 12 zile prin Caucazi, dorim să așternem rapid unele informații generale privind itinerariul, cât timp încă gândurile noastre se află tot acolo, iar impresiile sunt proaspete.

Acest articol o să fie o mână de ajutor excelentă pentru cei ce vor să ajungă prin această parte a lumii fără ajutorul unei agenții. Nu intram în detaliile fiecărei țări, ci o să vă prezentăm itinerariul nostru într-un mod cât mai simplu, la fel ca și cel de anul trecut de prin Balcani, pe care îl puteți citi aici.

Vacanța prin Caucazi s-a dovedit a fi mai drăguță decât ne-am așteptat înainte de începerea acesteia. Chiar dacă sunt și câteva locuri mai puțin plăcute și care cu siguranță te vor marca, restul o să te facă să te îndrăgostești iremediabil și o să spui cu mâna pe inimă: Da, o să mai vin pe aici!

Cost general circuit DIY Caucazi: 1300 Euro/persoana (cazare + transport + mancare + suveniruri)

 • Istanbul 1 noapte
 • Istanbul – Baku (avion) 1 noapte
 • Baku 4 nopți
 • Baku-Tbilisi (Tren) 1 noapte
 • Tbilisi 3 nopți
 • Erevan 2 nopți
 • Kutaisi 1 noapte
 • Barcelona 4 nopți

De ce am ales aceste destinații pentru vacanța de vară?

 • Am dorit să vizităm o regiune mai puțin vizitată de turiști.
 • Distanța față de Romania să nu fie foarte mare.
 • Un loc în care prețurile sunt încă mici, zonă accesibila oricărui buget.
 • Am vrut să vedem circuitul stradal din Baku, fiind fani înfocați ai curselor de Formula 1.

Avem nevoie de viza?

Dacă pentru Georgia și Armenia, noi, cetățenii români suntem exceptați de la obligativitatea obținerii vizei pentru intrarea pe teritoriul acestora, pentru Azerbaidjan avem nevoie de viză. Costul vizei de turist pentru o perioadă maximă de ședere de 30 zile este 60 € și se achiziționează de pe site-ul acesta. Aceasta se obține foarte ușor, în maxim 3 zile o să primești pe mail documentul. Vă lăsăm mai jos o poză cu această pentru a ști ce informații sunt necesare pentru completarea acesteia.

Cu cine am zburat? Cu ce am călătorit între țări? Cât au costat biletele?

Mai întâi de toate, vrem să specificăm că biletele au fost achiziționate la sfârșitul lunii Mai pentru o vacanță ce a avut ca dată de începere sfârșitul lunii Iulie (27 Iulie).

După o documentare temeinică am ajuns la concluzia că pentru a ajunge în acea parte a Europei, cea mai bună variantă din punct de vedere al costurilor este zborul cu escala în Istanbul. Sfatul nostru este să rămâi și să te bucuri pentru câteva zile de Istanbul, dacă tot ai ajuns până acolo. Orașul are extrem de multe de oferit, fiind și una din destinațiile noastre de suflet.

București – Istanbul (Avion)

Costul biletului de avion dintre București și Istanbul a fost 89€ (bagaj de cală inclus), operat de către compania Tarom, cu aterizare pe noul aeroport din Istanbul. P.S. Nici nu ne-am dat seama când au trecut cele 40 de minute de zbor efectiv. Foarte fain cu Tarom! 😊

Istanbul – Baku (Avion)

După cele două zile pline, prin Istanbul, în care am mers mai bine de 40 de km pe jos, am ales zborul de noapte operat de către compania Turkish Airlines pentru a ajunge în Baku. Decolarea a fost la ora 01.40 (ora Turciei) și aterizarea la 05:35 (ora Azerbaidjan) în Baku. Acest zbor te va ajuta să economisești și o noapte de cazare, dar cu siguranță te va epuiza și o să cauți instant un pat în care să te întinzi imediat cum aterizezi. Încearcă să obții încă de acasă un early check-in la hotel pentru a putea să te odihnești măcar o oră, iți spunem din proprie experiență că o să ajungi frânt în Baku.

Costul acestui bilet a fost de 150€/persoană, iar serviciile oferite de către Turkish Airlines au fost la un nivel așteptat pentru o companie cu un asemenea renume.

Baku – Tbilisi (Tren)

În primul rând trebuie sa ții cont de faptul că Armenia are granițele blocate atât cu Turcia cât și cu Azerbaidjan și nu vei avea cum să ajungi din Azerbaidjan în Armenia, deci vei fi nevoit să mergi mai întâi în Georgia.

L-am întrebat pe un domn, armean de origine, ce părere are de faptul că Armenia are granițele blocate atât cu Turcia, cât și cu Azerbaidjan. Mi-a spus ca primul cuvânt ce îi vine în minte este „idioți” și ne povestea că acum 20 și ceva de ani făcea super petreceri cu vecinii azeri, dar cei mari (aici se referea la Rusia) și-au băgat coada și atmosfera nu mai este aceeași.

Ca să revenim la subiect, și în această parte a traseului poți să economisești costul cu o noapte de cazare deoarece vei putea dormi cât de cât liniștit în cușeta trenului. Trenul pleacă la ora 20.40 din Baku și sosește la 08.30 în Tbilisi. Costul unei călătorii la cușetă (2 paturi) este de 31€/pers.

Biletele le-am achiziționat de pe site-ul oficial și pe care îl puteți accesa aici. Cu confirmările pe care le primești pe mail și pe care la ai și în contul de pe site (asta în caz că nu le primești, ele au sosit în cazul nostru puțin mai greu, abia după 3h), trebuie să mergi la una din casele de bilete ale gării din Baku, de unde o sa primești bilete de tren efective.

Tbilisi –  Erevan – Tbilisi (Maxi-taxi)

Noi am ales ca variantă de transport între cele două țări marshrutka (Mercedes Vito de primă generație în mare parte) în schimbul trenului deoarece era mult mai rapid. Speram ca tu să ai mai mult noroc și să găsești o mașină mai bine întreținută decât am nimerit noi pentru călătoria către Erevan.

Călătoria către Erevan a fost hard, really hard!

Pe lângă faptul că șoferii din zonă nu sunt „întregi la minte” (depășirile în curba și triplările fiind la ordinea zilei), să mai mergi și într-o mașină în care amortizoarele și arcurile sunt inexistente, vă puteți imagina cât de relaxant a fost.

Călătoria la dus costă 35 GEL ~ 52 RON / persoană și durează cât de mult vor vameșii să te țină la controlul vamal și cât de nebun este șoferul.

La întoarcere, costul biletului a fost de 7000 AMD (~62 RON/persoana), un pic mai scump, dar am avut parte de o călătorie mult mai liniștită . Singurul moment mai puțin plăcut a fost la granița georgiană, unde am avut parte de un control de securitate complet.

Control complet a însemnat pentru noi următoarele: ne-au trecut bagajele prin scanner de control, ne-au desfăcut toate bagajele și verificat fiecare compartiment în parte, ne-au luat fiecare medicament și l-au tradus pe Google( medicamente de diverse dureri, cumpărate din Romania și din care aveam maxim câte 4 pastile) și nu în ultimul rând, au chemat un imens câine care să își dea și el cu părerea. Am scăpat abia după aproape 1 h și ceva…

Am aflat ulterior că medicamentele se obțin fără rețetă în Armenia și din această cauză traficul lor este extrem de ridicat. Se pare că în acea zi aveam măștile de traficanți puse…😊)

De unde trebuie să iei transportul în comun?

Tbilisi

Marshrutka am luat-o din fața Gării Centrale, locația este aceasta și o cunoști încă din prima zi pe tărâm georgian dacă o să alegi aceeași variantă de a ajunge în Georgia ca și noi. Biletele se achiziționează direct de la șofer și plata poate fi făcută doar în numerar.

Erevan

În Erevan mijlocul de transport pleacă exact din locul în care ești lăsat la sosirea în Armenia și acesta este Stația Centrală, locație exactă aici.

Informații utile:

 • La trecerea vămii din Georgia în Armenia nu o să fi nevoit să iei toate bagajele din mașină cu tine atunci când mergi să obții viza. Șoferul este singurul care o să rămână în mașină, cu bagajele, obținerea vizei făcându-se doar la controlul de persoane. La întoarcere, situația este complet diferită, fiind necesar atât controlul bunurilor cât și de persoane.
 • Distanța dintre capitala Georgiei și ce a Armeniei este destul de mare, aproximativ 280 km și dat fiind faptul că autostrada nu există, sfatul nostru este să vă luați cu voi ceva de mâncat și lichide.

Cum ajungem acasă de aici?

Poți alege varianta directă cu Tarom, prețurile pornesc de la 72€/ persoană, zbor direct din Tbilisi către București, sau poți alege varianta de a te bucura și de frumusețea altei țări, așa cum am ales noi.

La momentul căutărilor, cel mai ieftin zbor din acea zonă, era către Barcelona și chiar nu am putut rezista tentației de a ne relaxa un pic pe plaja Barceloneta.

Puteți alege varianta aleasă de noi cu plecare din Kutaisi către Barcelona 133€/pers și Barcelona către București (137€) sau cea descrisă mai sus cu zbor direct către România.

Tbilisi – Kutaisi (Tren)

Compania Wizz Air operează numeroase zboruri către partea vest europeană de pe aeroportul din Kutaisi. Kutaisi este al doilea cel mai mare oraș al Georgiei și am ales ca mijloc de transport între Tbilisi și Kutaisi tot trenul, costul biletului fiind 15 lei, iar durata călătoriei a fost de 5h și 30 minute.

Acum credem că ar fi fost mai bine cu autocarul, fiind un pic mai repede, dar suntem siguri că priveliștea nu ar fi fost aceeași.

Site achiziție bilete tren: aici

Transferul de la/către aeroport și transportul în orașe

În Baku o să ai nevoie de Baki Card (autobuz + metrou) pe care îl poți achiziționa doar plătind cash la tonomatul ce se afla imediat cum ieși din aeroport în partea stângă. Costul cardului este de 2 AZN (5 RON) la care mai trebuie să adaugi banii pe care consideri că ii vei folosi cu transportul in oraș.

1 călătorie = 0,3 AZN (0,8 RON)

Noi am stat 5 zile și nu am cheltuit mai mult de 10 AZN pe transport în oraș. Nu te complica cu taximetriștii,  se spune ca aceștia sunt niște țepari notorii.

În Tbilisi am folosit tot un card, cost 2,5 GEL (3,75 RON), pe care l-am încărcat cu 20 GEL (aproximativ 30 lei).

Cardul l-am putut folosi atât pentru a circula cu autobuzul, metroul, dar și pentru telecabină. Acesta poate fi achiziționat de la orice stație de metrou sau din locul de unde pleacă telegondola.

În Erevan am folosit doar metroul, de 4 ori, costul unui jeton este de 100 AMD (aproximativ 1 RON).

Transferul către aeroportul din Kutaisi a costat aproximativ 10 lei/persoană, achiziționat online de pe site-ul Georgian Bus.

Unde trebuie să te cazezi?

Un lucru nu prea ne-a ieșit în această vacanță și acesta a fost alegerea cazării. Chiar dacă am ales hoteluri de la 3 stele în sus, cu note pe Booking.com de peste 8, 8.5 , am ajuns să descoperim camere insalubre!!! Încearcă,  înainte de a face rezervarea, să citești mai multe review-uri, nu doar să te uiți la note/poze și să mergi pe încredere.

Singurul hotel pe care putem să îl recomandăm este Alex Hotel din Yerevan. Chiar dacă nu oferea mic dejun, hotelul era impecabil, iar distanța până în centru putea fi făcută la pas.

Cartela SIM?

Iți recomandăm achiziționarea unei cartele SIM doar în Azerbaidjan și asta dacă preferi să vizitezi obiectivele din afara orașului la fel ca la noi, pe cont propriu. În celelalte țări ne-am descurcat cu hărțile salvate și cu rețelele WIFI din orașe.

Costul cartelei în Baku, furnizor Bakcell, a fost de 46 AZN, aproximativ 115 RON și am avut 10GB de internet la viteză 4G și 100 de minute naționale.

Numărul de zile petrecute în fiecare țară și concluzii:

Azerbaidjan – Baku am stat 4 nopți (5 zile pline), dar considerăm că 3 nopți/4 zile pline erau suficiente cu tot cu vizita obiectivelor din afara orașului.

Georgia

 • Tbilisi – am stat 3 nopți (4 zile pline), dar încă una nu strica deloc. Din Tbilisi poți pleca în excursii organizate în zone cu adevărat superbeeee!
 • Kutaisi – o noapte este suficientă pentru a te bucura de atmosfera unui oraș foarte liniștit.

Armenia – Am stat două nopți, dar considerăm că o noapte de cazare este suficientă pentru Erevan, într-o zi termini de vizitat toate obiectivele. Adevărata frumusețe a Armeniei se află cum ieși din capitală, așa că nu pierde prea mult timp.

Gastronomic vorbind, toate cele 3 țări caucaziene au nenumărate feluri delicioase pe care le poți cumpăra la prețuri foarte mici la fiecare pas.

Costurile cu intrările la muzee sunt mici în majoritatea orașelor ( excepție făcând Barcelona), dar o să le prezentăm în articolul detaliat al fiecărei țări unde vom vorbi și cât de mulțumiți am fost de serviciile oferite de Revolut.

În încheiere, putem spune că vacanța prin Caucazi nu ar trebui să lipsească din planurile de călătorie viitoare ale niciunui călător. Aceste țări oferă mult mai mult decât banii pe care îi plătești. Dacă încă nu te-am convins, stai să vezi când o să îți povestim mai multe despre fiecare în parte.

 

Dacă vrei să afli primul despre ofertele și sfaturile noastre, nu uita să te abonezi la newsletter!Booking.com

Write A Comment

ro_RORomanian