Top curiozitati despre Spania

madrid-2713916_1920

Nu-i asa că și tu ești curios să afli câteva curiozități despre o țară pe care urmezi să o vizitezi?

În acest articol o să prezint câteva curiozități despre Spania, care sper să vă placă.

 

Numele „Madrid” are aproximativ 2200 de ani. Potrivit înregistrărilor arabe, „Mayrit” sau „Magerit” sunt vechile nume ale Madridului, care înseamnă „loc de apă abundentă”.

Simbolul oficial al Madridului este un urs ridicat pe picioarele din spate, care mănâncă fructe de pădure din copacul madroño.

Locuitorii din Madrid sunt cunoscuți sub numele de pisici (gatos) – o poreclă datorată unui soldat creștin care a urcat pe ascuns zidul maur și a înlocuit steagul.

Imnul Spaniei nu are versuri. La Marcha Real („Marşul regal”) este unul dintre cele mai vechi imnuri naționale din Europa, originea fiindu-i necunoscută. De asemenea, este unul dintre puținele imnuri naționale fără text.

În spaniolă, cuvântul „esposas” înseamnă atât „soții” cât și „cătușe”

Cel mai vechi far existent în lume este Turnul lui Hercule. Acesta se află în Spania, fiind construit încă din secolul întâi și este încă funcțional.

Singurul cvintet de coarde Stradivarius din lume este în Palatul Regal din Madrid.

În Madrid puteți găsi unul dintre cele mai mari parcuri acvatice din Europa – Aquasur.

Cea mai mare fântână din Madrid este subterană. Se numește Peral și a făcut parte din băile arabe care au furnizat apă Palatului Regal. A fost descoperită în 1991, când au fost efectuate lucrări la stația de metrou Opera.

În Spania există un oraș unde 700 de persoane se numesc  „Japon”, aceștia fiind  descendenți ai unor samurai din secolul 17 care s-au stabilit în Spania.

Cel mai tânăr rege din lume a fost Alfonso al XIII-lea al Spaniei , care a devenit rege în ziua în care s-a născut .

Spaniolii au inventat siesta, somnul de după amiaza. În Spania, timp de trei ore, între 14.00 și 17.00, majoritatea angajaților au pauză pentru somn sau odihnă, iar majoritatea magazinelor se închid.

Știați că în America există mai mulți vorbitori de limbă spaniolă decât în Spania?

Turnul Eiffel a fost inițial destinat pentru a fi construit în Barcelona , dar proiectul a fost respins de către autoritățile locale.

Biserica Sagrada Familia din Barcelona a fost în construcție timp de peste 130 de ani și este de așteptat să fie completă în 2026.

Oamenii moderni au ajuns pentru prima dată în Iberia (Spania de azi),  în urmă cu aproximativ 35.000 de ani.

Există o tiroidiană la granița dintre Spania și Portugalia, astfel că poți traversa dintr-o țară în alta cu ajutorul acesteia.

În 2007, oamenii de știință din Spania au găsit un dinte dintr-un strămoș uman îndepărtat, care ar avea mai mult de 1 milion de ani.

Spania este sigura țară din Europa în care cresc banane.

Celebrele acadele Chupa Chups au fost create în Spania, în anul 1958.

Încântătoarele insule Canare sunt un teritoriu spaniol, situat în afara peninsulei. Unii își închipuie ca numele insulelor se trage de la canar, o pasare răspândită în zona. Adevarul este însă invers: pasarea își trage numele de la insule. Numele insulelor provine de la latinescul canis = câine. Acest animal era divinizat de locuitori în antichitate. Chiar și astăzi, stema insulei este reprezentata de un scut, susținut de un câine.

Spania a fost a treia cea mai vizitată țară din lume în anul 2013

Nu există legi împotriva nudității în spațiile publice din Spania.

Prostituatele în Spania sunt obligate să poarte veste reflectorizante noaptea, pentru a reduce accidentele.

În anul 2000, echipa spaniolă de baschet Paralimpic a trebuit să returneze medaliile de aur după ce aproape toți jucătorii lor s-au dovedit a nu avea niciun handicap.

Știați că Marea Britanie a invadat Spania accidental în 2002? Aproximativ 20 nave britanice au debarcat în Spania, în loc de Gibraltar, timp de 5 minute, până când s-a recunoscut eroarea și toate acestea s-au retras.

Aproximativ 43% din producția de ulei de măsline din lume se produce în Spania.

„InTempo” din Benidorm este un zgârie-nori de 47 de etaje ce ajunge la o înălțime de 200 de metri, care a fost proiectat fără lift.

Spania are cea de-a patra cea mai mare speranță de viață din lume, cu o medie de 82,8 ani.

Băutura alcoolică Sherry provine din Spania, din localitatea andaluză Jerez de la Frontera.

Numele tarii provine din cuvântul punic „span”, din care a derivat latinescul „Hispania” ce înseamnă tărâmul iepurilor, animale care se găsesc din abundență aici. Unele monede din perioada Imperiului Roman vedeau personificarea Hispaniei ca o femeie aşezată, cu un iepure la picioarele ei

Spania este cea de-a doua țară cu cel mai mare număr de baruri pe cap de locuitor, fiind depășită doar de Cipru

În 2011, un oraș în prag de faliment din Spania, Grañén, a pariat la cea mai mare loterie din lume și a câștigat. Printre locuitorii orășelului, care au pariat, se număra și un imigrant român, deținătorul unui bar în Huesca.

Spania a fost prima țară europeană care a interzis fumatul în toate locurile de munca, în baruri și restaurante.

În Spania, se desfășoară cea mai mare bătaie cu roșii din lume: „La Tomatina”, organizată anual într-un sat din Comunitatea Valencia

Euskera (limba bască), vorbită de populația bască din nordul Spaniei și sudul Franței este una dintre cele mai vechi limbi vorbite din lume.

Spania este a treia țară a lumii – după SUA şi Brazilia – în care se efectuează cele mai multe intervenții de chirurgie plastică.

Când ești prezentat cuiva, se obișnuiește să-i dai câte o sărutare pe fiecare obraz

Conform specialiștilor, cel mai fin nisip din lume se afla în Galicia, Spania.

Cultul mustății, care a cucerit Spania medievala, n-a încetat nici astăzi. El a înlocuit vechiul cult al bărbii, originar tot din Evul Mediu. Nu degeaba își are patria în Spania celebrul Figaro, bărbierul din Sevilla.

Spania este numărul 1 în lume în ceea ce privește donarea de organe.

Cel mai vechi restaurant din lume se află în Madrid, capitala Spaniei? Acesta se numește Sobrino de Botin și a fost deschis în anul 1725

Zâna Măseluță nu este recunoscută în Spania și nici nu ar avea de ce. Spaniolii se mândresc cu un personaj mult mai simpatic: Ratoncito Pérez, șoricelul măseluță.

Spaniolii au inventat cocktailurile Molotov, care aveau să-și primească acest nume mai târziu. Au fost folosite pentru prima dată în Războiul Civil din Spania, din perioada 1936-1939.  .

Un nobil spaniol din ziua de azi este un descendent direct din familia navigatorului Cristofor Columb

Spania este statul european cu cei mai multi imigranți: 5 milioane.

Piața „La puerta del Sol” din Madrid, Spania este centrul geografic al țării.

În Spania, fiecare cetățean are în mod oficial cel puțin două nume de familie: primul din partea tatălui și al doilea din partea mamei.

Cu o altitudine medie de 650 de metri deasupra nivelului marii, este a doua cea mai muntoasa țară a Europei, după Elveția.

În Spania e ceva normal să stai în chirie toată viață, indiferent că ai o familie foarte mare sau stai singur. Sunt destul de puțini cei care au apartamentul lor propriu.

În Spania e o adevărată jignire să nu mănânci deodată cu membrii familiei. În plus, la ei fiecare masă se servește la oră fixă, indiferent dacă le e foame sau nu.

Madrid-ul se bucură de mai multe zile fără nori decât aproape orice alt oraș din Europa.

 

Sper că v-au plăcut și că v-am stârnit pofta de a călători!

 

Află primul despre ofertele și sfaturile noastre, așa că nu uita să te abonezi la newsletter!

Aventuri, sfaturi și adevărate povestiri trăite de inginerul călător de-a lungul acestei lumi minunate.

Adventures, tips and true stories spent by traveling engineers along this wonderful world.

“I read; I travel; I become”-Derek WalcottBooking.com

;

Lasa un comentariu