City-break

Oslo – Orasul in care m-as muta imediat

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pot spune încă de la început că acest oraș nu doar că mi-a confirmat așteptările, ci mi le-a și întrecut. Oslo este o oază de verdeață, mai mult de jumătate din suprafața orașului fiind acoperită de păduri și parcuri, ceea ce îl face un loc perfect în care să îți cureți plămânii, atât vara cât și iarna. Pentru mine reprezintă orașul în care m-aș muta și mâine.

Unde am ales să mă cazez?

Aflat la o aruncătura de băț de celebrul parc Vigeland, parcul cu celebrele statui, apartamentul ales (Saga Apartments Oslo), oferea absolut tot ceea ce am avut nevoie pentru a petrece câteva zile relaxante. Deși costul nu a fost deloc mic pentru numărul de zile petrecute, aproximativ 300€ pentru 4 zile, a fost cea mai bună opțiune pentru zona aleasă.

Distanța până în centrul orașului (aproximativ doi kilometri) o poți parcurge mergând pe jos.

Ce am mâncat și unde?

Se spune că niciun alt oraș din Norvegia nu oferă o atât de mare varietate de restaurante precum Oslo. Fie că vorbim de fast-food (recomand Fish & Chips de la oricare din restaurantele aflate în zona portuară a cartierului Aker Brygge) sau de bucătăria tradițională (recomand restaurantul Grilleriet), nu ai cum să fii atât de mofturos încât să nu găsești ceva care să nu îți placă.

Dacă tot ai ajuns prin această parte a Europei, sfatul meu este să te bucuri de peștele proaspăt.

Ce modalitate de transport am ales de la aeroport Sandefjord Torp până în oraș și înapoi?

Aici nu pot decât să te ajut cu toate variantele posibile, deoarece eu nu am fost „nevoit” să utilizez un astfel de serviciu. Eu am fost norocos și am fost preluat de la aeroport și dus înapoi, ca un „VIP”, de o minunata doamnă, dar nu cu orice mașină, ci cu o Tesla Model 3 Dual Motor. P.S. Așa am ajuns să nu știu de ce să mă bucur mai mult, de priveliște sau de mașină.

Variantele de transport disponibile le găsiți aici: Rome2Rio

Modalitățile de transport și costurile biletelor în oraș?

Pentru informații clare si exacte despre traseele autobuzelor și tramvaielor, vă recomand să aruncați o privire pe site-ul oficial: https://ruter.no/en/

Eu am folosit foarte puțin transportul în comun deoarece cazarea pe care am ales-o era foarte aproape de centru, astfel distantele pană la obiective au fost mult reduse.

Ce recomand să vizitați?

Primul obiectiv vizitat a fost parcul Frogner / Vigeland Sculpture Park, locul în care sculptorul Gustav Vigeland are expuse 212 sculpturi ce reprezintă activități bizare din viața oamenilor.

 

Era destul de frig în Oslo la momentul vizitei mele, dar vibe-ul pe care orașul mi l-a oferit încă din prima clipă, mi-a dat suficientă energie și căldură încât să mă bucur de fiecare moment, când mă aflam pe străzile acestuia. 😍

Aker Brygge este una din cele mai populare si vibrante atracții din Oslo. Portul împreună cu nenumăratele restaurante atrag atât turiștii cât și localnicii. Te sfătuiesc să te bucuri de această locație.

 

 

Nu-i așa ca este faină priveliștea de pe Opera din Oslo? Aceasta este cea mai mare instituție de muzică și artă din Norvegia. Un lucru interesant este acela că poți urca pe acoperișul acesteia pentru a admira priveliștea, iar în interior poți savura o cafea sau chiar lua masa la unul din restaurantele locului.

Fortăreața Akershus datează din anul 1300, dar a fost refăcută în stilul renascentist la începutul secolului al 17-lea. În prezent acesta este folosit de către stat pentru anumite evenimente.

Primăria este o adevărată operă de artă, fiind decorată la exterior cu diverse motive din istoria, cultura și viața de zi cu zi a norvegienilor. Clădirea se află chiar lângă portul Aker și este si acesta un loc în care au loc numeroase evenimente.

Reședința Regală m-a impresionat în primul rând prin locul unde este amplasată, pe un deal ce oferă o priveliște incredibilă asupra orașului, dar și asupra arterei principale a orașului ce este plină cu restaurante și magazine de suvenire. Palatul a fost construit între 1824 si 1848.

Catedrala din Oslo se află chiar în centrul orașului si datează de la 1697, iar în 1950 a fost restaurat interiorul în stilul baroc original. Este folosită pentru nunțile și înmormântările familiei regale norvegiene, dar și de către guvernul norvegian.

Muzeul Fram îl recomand tuturor celor care sunt ceva mai curioși!  Eu am decis să fiu explorator cu adevărat pentru o zi!

Am descoperit cum Roald Amundsen a făcut istorie și am fost primit cu brațele deschise la bordul celor doua vase, Fram și Gjoa, acestea făcând istorie în zonele polare.

Partea interesantă este faptul că poți vedea exact locul în care Roald Amundsen își petrecea timpul, locul în care el și echipajul său luau masa.

Pentru un plus de adrenalină, pe pereții clădirii unde se află vasul sunt proiectate imagini cu marea învolburată.

 

Norsk Folkemuseum este un fel de Muzeul Țăranului Român din București, un loc în care este prezentată istoria arhitecturală, folclorică, muzicală, a întregii țări. Acesta este un loc fain chiar și pentru copii, pentru ca vor putea vedea tot felul de animăluțe, mașini și unelte utilizate în agricultură.

Piesa de rezistentă a muzeului este o biserică din lemn ce datează de la 1200.

Plaja Huk este situată pe peninsula Bygdoy, în apropiere de Fram Museum și este una din cele mai populare plaje din Oslo.😍 🏖

Holmenkollen – locul în care omul devine pasăre.

Trambulina de sărituri cu schiurile din Holmenkollen este locul în care poți să experimentezi o priveliște panoramică 360 asupra orașului Stockholm. Exista si un motto pentru aceasta priveliste: „The blue and the green and the city in between!”

Ca să ajungi în stațiune, vei fi nevoit să folosești tramvaiul 1. Costul unui bilet este de doar 37 koroane.

Un ultim obiectiv vizitat, a fost micul oraș Drobak și căsuta lui Moș Craciun, dar acestea merită un articol separat.

 Plimbarea de seară?

În niciun alt oraș european nu m-am simțit atât de în siguranță așa cum m-am simțit în Oslo.

Cum să faci economie în Oslo?

Pentru a face economii substanțiale, recomandarea mea este să achiziționezi Oslo Pass. Cu acest card vei putea avea acces „gratuit” si mai ales rapid (coada fiind separată) în majoritatea obiectivelor turistice din Oslo (peste 30 de muzee).

Pe lângă elementele menționate mai sus, cu ajutorul cardului vei putea călători și cu mijloacele de transport în comun și vei avea discount în anumite restaurante sau magazine.

Costul cardului pornește de la 213 RON (valabil 24h din momentul activării), 313 RON (valabil 48h din momentul activării) sau 393 RON (valabil 72h din momentul activării) și poate fi achiziționat de aici:

Dacă facem un calcul simplu, într-o singură zi, vizitând doar Norks Folkemuseum (160 NOK), Viking Ship Museum (120 NOK) și Fram Museum (120 NOK), Kon-Tiki Museum (120 NOK) si Norwegian Maritime Museum (120 NOK), obiective aflate pe insula Bygdoy, toate intr-o singura zi, costul acestora ar fi de 640 NOK, echivalentul a 283 RON, cu 70 lei mai mult decât costul efectiv al cardului. La suma de 640 NOK nu am luat in calcul costul tichetelor de transport de la un obiectiv la altul si nici reducerile pe care le poți obține la anumite restaurante.

Acest card vă recomand să îl achiziționați în special în țările nordice, dar și în marile orașe din Marea Britanie. Puteți vedea ce economie am făcut eu în Londra în acest articol.

Am descoperit un oraș divers, modern, un oraș ce atrage din ce în ce mai multe persoane care doresc să se mute definitiv acolo. P.S. Și eu sunt una dintre acele persoane!

 

Află primul despre ofertele și sfaturile noastre, așa că nu uita să te abonezi la newsletter!

Aventuri, sfaturi și adevărate povestiri trăite de ingineri călători de-a lungul acestei lumi minunate.

Adventures, tips and true stories spent by traveling engineers along this wonderful world.

“I read; I travel; I become”-Derek Walcott



Booking.com

Write A Comment

ro_RORomanian