City-break

Kupari – Locul in care urmele razboiului inca se vad

Pinterest LinkedIn Tumblr

Aceasta este partea necunoscută a Croației, la doar câțiva kilometri de Dubrovnik … Chiar dacă localitatea se află în apropierea celui mai vizitat oraș din Croația, pe drumul ce face legătura orașului Dubrovnik cu aeroportul, autoritățile nu au făcut nimic pentru a schimba fața acestei localități, în ultimii 30 de ani.    😮😞

Kupari este o fostă stațiune militară de lux construită in anii ’60 pentru elita armatei iugoslave si familiile acestora.  Unul dintre pionierii industriei turistice din Dubrovnik, stațiunea Kupari, a fost construita pe un golf de nisip din Marea Adriatică si avea o superba plajă, fiind un hit din anii ’60 pana in 1991, moment în care a izbucnit Războiul Patriei. In urma bombardamentelor armatei iugoslave, superba stațiune Kupari a fost complet distrusa. Hotelurile, gata sa se prăbușească, acestea poarta si acum urmele gloanțelor si a obuzelor, pozele de mai jos fiind grăitoare.😢

Aici se vede cel mai bine urmele proiectilelor…

Hotelurile puteau caza până la 4500 de persoane. Din 1980 și până la izbucnirea Războiului de Independență al Croației, turiștii străini se puteau bucura și ei de aceste locuri, stațiunea fiind recunoscută pe plan european ca o oază de relaxare.

Cum să nu profiți de un asemenea peisaj?

Volim te!? Nu prea cred ca se vede iubirea aici …

Complexul hotelier, era format din 6 hoteluri: Pelegrin, Kupari, Goricina I, Goricina II, Grand Hotel și Mladost. Construit intre cele 2 războaie mondiale, Grand Hotel Kupari, maiestos si elegant, a reprezentat punctul central al dezvoltării stațiunii, având o arhitectura clasica, deosebita . Aceasta a fost jefuit si ars, folosindu-se bombe fosforice, ajungând sa arate precum se poate vedea in pozele de mai jos.

În această fotografie se observă urmele gloanțelor ce au distrus hotelul.

Plaja încă poate fi accesată, si este încă vizitata de destul de multe persoane, majoritatea fiind localnici care nu prea accepta turiștii.

Acest loc m-a lăsat cu un sentiment cam amar, încă mai purtând, parca, încărcătura războiului.  Te trec fiori, gândindu-te ca acest act de o cruzime înfiorătoare s-a întâmplat nu cu foarte mult timp în urmă. Sper acest loc mirific sa fie restaurat cât mai curând și sa își recapete denumirea binemeritata de oaza de relaxare.

Află primul despre ofertele și sfaturile noastre, așa că nu uita să te abonezi la newsletter!

Aventuri, sfaturi și adevărate povestiri trăite de inginerul călător de-a lungul acestei lumi minunate.

Adventures, tips and true stories spent by traveling engineers along this wonderful world.

“I read; I travel; I become”-Derek WalcottBooking.com

Write A Comment

ro_RORomanian