Liechtenstein, o țară mică sau chiar micro ținând cont că atât suprafața țării (~ 160 km2) cât și numărul total de locuitori (~36000), ne-a ieșit în cale în circuitul nostru alpin de acum câțiva ani. Aceasta se află la granița dintre Elveția și Austria și cred că îți poți imagina deja cum este peisajul.
Țara nu face parte din Uniunea Europeană, dar face parte din spațiul Schengen, deci nu o să ai parte de vreun control amănunțit. În schimb, moneda oficială este francul elvețian și nu euro, deci, fii pregătit să plătești în mare parte doar cu cardul. O variantă excelentă pentru a face plăți în acest caz este Revolut, despre care poți afla mai multe în acest articol.
Fiind considerat un paradis fiscal, în Vaduz o să vezi că sunt foarte multe companii, în special bănci, pe care o să le găsești la tot pasul, cam cum sunt farmaciile și centrele de pariuri sportive de la noi. De fapt, am aflat că sunt mai multe companii înregistrate pe teritoriul țării decât locuitori și asta este chiar WOW.
Cum am ajuns sa vizitez Vaduz?
Am avut ocazia să vizităm capitala în două opriri scurte, de câteva ore, rămânând cu impresia unui oraș curat și foarte bine organizat. Cuvântul „liniștit” cred că era primul pe care l-am fi spus dacă ne-ar fi rugat cineva să caracterizăm orașul doar după o primă vizită, dar șocul pe care l-am avut în timpul celei de a doua vizite, atunci când agitația pusese stăpânire pe zona centrala a orașului, ne-a făcut să ne răzgândim. Am aflat imediat că toată nebunia era datorată meciului de fotbal al naționalei împotriva Spaniei.
Ce îți recomandăm să vizitezi în Vaduz?
Castelul Vaduz
Încă un lucru interesant despre Liechtenstein este faptul că este principat, iar familia regală, foarte iubită de către locuitori, locuiește în castelul Vaduz.
Acesta nu poate fi vizitat la interior de oricine, dar ai posibilitatea de a-i vedea exteriorul din doua parți, din centrul orașului sau de pe strada din spatele castelului. Priveliștea este superbă din ambele locuri!
Dacă nu știai, în fiecare an are loc o petrecere în care rezidenții țării sunt invitați de către rege în palatul regal. Dacă vrei să afli și alte curiozități despre țările europene, poți arunca o privire și pe articolul acesta.
Palatul Guvernamental
Clădirea Guvernamentală se află în piața centrală, Peter-Kaiser-Platz și este cam imposibil să nu o vezi deoarece are un stil arhitectural deosebit. Clădirea adăpostește nu doar parlamentul, ci și oficiile guvernamentale și arhiva principatului. Aceasta a fost construită între anii 1903 și 1905 conform planurilor realizate de către arhitectul vienez Gustav Ritter von Neumannt.
Catedrala Sfântul Florian din Vaduz
Catedrala Sfântul Florian este o biserică cu o arhitectură neogotică, comună din punctul meu de vedere. La origine a fost o biserică parohială, ea fiind ridicată la demnitatea de catedrală în 1997, în urma creării Arhidiecezei de Vaduz de către papa Ioan Paul al II-lea, prin Constituția Apostorică Ad Satius Consulendum din 2 decembrie 1997.
Muzeul Poștei și Muzeul National din Liechtenstein
Muzeul Poștei face parte din Muzeul Național și a fost deschis in 1930. Colecția cuprinde timbre emise încă din 1912. Cea mai mare parte a colecției a fost donată de către fondatorul muzeului, Consul H.W. Sieger..
Kunstmuseum Liechtenstein (muzeul de artă contemporană)
Muzeele de artă contemporană atrag din ce în ce mai multe persoane și acest fapt au determinat autoritățile să construiască clădiri moderne pentru astfel de expoziții. Liechtenstein nu se lasă mai prejos și au construit o clădire cubică neagră, impozantă.
Viile Principatului Liechtenstein
Țara are un climat ideal pentru cultivarea vinului, cele peste 1500 de ore de soare pe an combinat cu un vânt cald, uscat, fac ca strugurii să fie super bine copți și să aibe un gust dulce. Există peste 100 de viticultori în Liechtenstein care produc vinuri roșii și albe, de diverse sortimente. Este un loc excelent de relaxare, de mâncat și degust!
Ultimul obiectiv pe care vi-l recomandam este podul Alte Rheinbrücke, cel pe care dacă îl traversezi, doar pe jos sau pe bicicletă, te va duce direct în Elveția.
Acesta a fost construit pe piloni de beton și cadru de lemn în 1901 și are lungime de 135 m. Podul este situat la mică distanță de centrul orașului Vaduz, deci merită să faceți o scurtă plimbare.
Nu este ea o capitală mare, cu multe obiective și multe lucruri de făcut, dar are un farmec aparte.
Află primul despre ofertele și sfaturile noastre, așa că nu uita să te abonezi la newsletter!
Aventuri, sfaturi și adevărate povestiri trăite de ingineri călători de-a lungul acestei lumi minunate.
“I read; I travel; I become”-Derek Walcott