City-break

Baku – o capitala a contrastelor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cunoscut în lumea largă ca fiind „iubitul fiul al orașelor Paris și Dubai din punct de vedere arhitectural”, orașul Baku „crește” din ce în ce mai repede și mai frumos.

Așa cum norocul a dat și peste alte popoare, azerii s-au trezit și ei că dorm pe o saltea de petrol de dimensiune „king size”, și astfel au început să se bucure de acest lucru, dar nu toți. Este atât de mult petrol încât uneori petele se văd chiar și la malul mării. Pe lângă asta, aș putea aminti și de numeroasele depozite de gaz ce au ajuns să ardă chiar și la suprafață, fiind denumite „Focurile Vii din Yanar Dag”.

Am ales aceasta destinație pentru vacanta de vară din două motive. Fiind fan înfocat al curselor de Formula 1 și văzând cât de bine arată orașul Baku la TV, am zis că trebuie neapărat să ajung acolo. Cel de al doilea motiv a fost dorința de a vizita o destinație un pic mai greu accesibilă (care să necesite viză), dar să fie și sigură în același timp.

Dacă în articolul trecut am prezentat întregul itinerariu (apasă aici), cu variantele de transport alese  și costurile asociate, în articolul de astăzi o să mă axez doar pe Azerbaidjan, în special pe capitala Baku.

Transport

În Baku o să ai nevoie de Baki Card, valabil atât pentru autobuz cât și pentru metrou. Cardul îl poți achiziționa doar plătind cash la tonomatul ce se află imediat cum ieși din aeroport, în partea stângă. Costul cardului este de 2 AZN (5 RON) la care mai trebuie să adaugi banii pe care consideri că ii vei folosi cu transportul în oraș.

1 călătorie în oraș costă = 0,3 AZN (0,8 RON)

1 călătorie de la/către aeroport costă 1,3 AZN (3,3 RON)

Am stat 5 zile și nu am cheltuit mai mult de 10 AZN pe transport în oraș. Nu te complica cu taximetriștii, aceștia sunt niște țepari notorii.

Ce să vizitezi în Baku?

Orașul se extinde extrem de rapid, iar pe lângă obiectivele vechi, care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, vei găsi și multe alte locuri moderne ce te vor face să exclami de bucurie!

Dacă alegi avionul ca și mijloc de transport până în Baku, primul obiectiv o să fie chiar aeroportul. Denumit după numele fostul prim secretar al Azerbaidjan-ului sovietic, dar și președintele republicii Azerbaidjan din 1993 pana în 2003, Heydar Aliyev, aeroportul, nu foarte mare, este foarte modern și primitor. În momentul în care îmi pregăteam itinerariul, am citit că acesta este plin de pisici, dar din păcate nu am văzut nici măcar o mâță (cred că la ora 5 a dimineții când am aterizat acestea erau încă la somn).

 

În drumul de la aeroport către centrul orașului o să descoperi o clădire spectaculoasă, o mostră de arhitectură specifică orașului Baku,  o altă clădire ce poartă numele lui Heydar Aliyev. Centrul de conferințe este și unul dintre cele mai recunoscute repere arhitecturale din întreaga lume.

Clădirea a fost realizată de către Zaha Hadid, arhitecta fiind recunoscută pentru stilul ei diferit. Aceasta nu dorea să creeze clădiri cu unghiuri drepte. Ce părere ai de opera acesteia?

Odată ajunși în Baku, orașul începe să îți taie respirația și asta nu se datorează în totalitate căldurii toropitoare. Orașul este într-o continuă schimbare, drumurile se refac, clădiri noi se construiesc. Partea interesantă este că noul se îmbină excelent cu vechile construcții.

Bulevardul Baku este principala arteră a orașului, dar și locul în care ajungi de mai multe ori în timpul sejurului tău prin capitala azeră. Acesta se întinde pe o distanță de 3,75 km, din Piața Drapelului Național și până în Piața Libertății și unește numeroase obiective turistice.

O plimbare prin parcul Dənizkənarı Milli sau pe faleza de la Marea Caspică (acestea dublează Bulevardul Baku), este și mai interesantă deoarece numai gândul că te afli la o altitudine negativă îți provoacă un moment de bucurie pentru că știi că nu ai ocazia asta în fiecare zi.

Obiective turistice de-a lungul falezei:

Piața Drapelului Național este locul în care trebuia să vedem cum flutură al doilea cel mai mare drapel din lume (70 metri * 35 metri), dar cred că l-au trimis la spălat în săptămâna când am ajuns pentru că nu mai era acolo…Vă imaginați cât de mare este mașina de spălat dacă el are asemenea dimensiuni?

Următorul obiectiv aflat la aproximativ 1,5 km de Piața Drapelului este Baku Eye, o roată nu la fel de mare ca London Eye, dar într-o locație la fel de frumoasă. Ce m-a surprins plăcut de-a lungul falezei a fost faptul că azerii pun mare accent pe curățenie. Cred că am văzut cel puțin 10 oameni pe o suprafață nu mai mare de 1000 metri pătrați ce se ocupau de curățenie. Pe lângă faptul că aceștia șterg balustradele falezei cu soluție ca să elimine sarea și să le facă să strălucească, mai dau și cu mopul pe marmura de pe faleză.

Caspian Waterfront Mall ar fi fost următorul obiectiv în ziua respectivă, dar acesta nu era încă finalizat. Mall-ul are forma unei flori și conform panourilor o sa fie deschis anul viitor (2020). Locația arată foarte bine de la exterior și cu siguranță o să fie un loc excelent de shopping.

Muzeul Covoarelor din Baku

Cum să ajungi în țara unde covoarele reprezintă opere de artă și să nu vizitezi unul dintre cele mai frumoase muzee din lume. Clădirea sau exponatele? Ce preferi? Nu am reușit sa răspund la aceasta întrebare și de aceea iți las 2 poze să îmi spui în rubrica de comentarii ce ai alege tu. ❤️ Muzeul pune accent pe arta creării covoarelor, a obiectelor din ceramică și nu în ultimul rând pe costume tradiționale azere.

Ce ni s-a părut nouă foarte interesant este ca ai posibilitatea de a învață să lucrezi un covor chiar de la doamnele din muzeu. 😍 Prețul de întrare este de 7 Manat, aproximativ 17,5 RON.

Mini Venice sau Mica Veneție pe limba noastră a fost construită în 1960 și refăcută în 2012. Orășelul (așa îi spun ei) are două insule mari și câteva insulițe mai mici, iar restaurantele de pe cele două insule mari oferă diverse meniuri tradiționale, iar prețurile nu sunt exagerate. O călătorie cu gondola în jurul restaurantelor costa doar 5 AZN /pers, aproximativ 12,5 RON/pers. Ținând cont de aceste costuri, ce preferi între Real Venice or Baku Mini Venice?

Un alt loc bun doar de luat masa este cel de-al doilea mall al orașului, Park Bulevard Mall, loc ce se află la o aruncătură de băț de ultimul obiectiv ce se află de-a lungul bulevardului Baku. Din punct de vedere al shopping-ului, acest loc nu vi-l recomandăm deoarece prețurile sunt mult mai mari în comparație cu țările vecine.

Piața Libertății, numită anterior Piața Lenin după Vladimir Lenin, a fost creată după finalizarea construcției Guvernului din Baku. După căderea URSS, pieței i-a fost schimbat numele în Freedom Square, monumentul lui Lenin a fost dărâmat și s-au construit două hoteluri, Hilton și JW Marriot. Lucrările de renovare au început în 2006 și au durat până în 2010.

În parcul Dənizkənarı Milli vei mai găsi și alte locuri de relaxare, surprize pentru pasionații de Formula 1, dar și două pontoane de unde se pleacă în croaziere de o oră pe mare. Prețul unui tour este de 3 AZN. Programul începe după ora 19 și se formează cozi destul de mari la casele de bilete.

Cel mai bun moment de a merge pe faleză este seara. Pe lângă faptul că este mai răcoare, locul este superb luminat, iar atmosfera este una de carnaval.

Că tot am mers de-a lungul bulevardului Baku, nu uita să te uiți un pic și la calitatea asfaltului și să faci comparație cu celelalte zone din oraș. Marele Premiu de Formula 1 din Baku se ține în mare parte prin orașul vechi, dar și o porțiune bună din bulevardul Baku. Fiind un circuit stradal, în restul timpului zona este liberă circulației publice.

Old city? Există oraș fără așa ceva?

Cunoscut și sub numele de „Icharishahar„, orașul vechi este locul unde se află și cele mai frumoase obiective din Baku. Mergând la pas prin acesta o să îți dai seama imediat de ce este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Arhitectura  persană împreună cu cea specifică boom-ului petrolier de acum două secole, creează un loc de basm atât pentru turiști cât și pentru localnici.

Printre clădirile bine întreținute, se mai amestecă și câteva obiective de pe urma cărora ei vor să obțină venituri cât mai mari, în special de la străini. Când am ajuns la Turnul Fecioarei, am descoperit diferite prețuri ale biletele de intrare. Dacă erai localnic, costul biletului era de 3 AZN, în schimb, noi ca străini trebuia să plătim de 5 ori mai mult. Am crezut că nu o să se mai repete, dar se pare că m-am înșelat. Majoritatea obiectivelor au aceste costuri și sfatul nostru este fie să rogi un localnic să îți cumpere, fie să întinzi direct suma fixa și să aștepți biletul. Poate ai noroc! 😊 Pentru cei ce nu știu paritatea AZN-RON, aceasta este: 1 AZN =2,5 RON.

Turnul Fecioarei este cel mai căutat obiectiv din Baku deoarece acesta este și simbolul orașului. Nu am fost încântați de acest loc, priveliștea fiind mai frumoasă de lângă Palatul Șirvanșahilor, aflat la doar câțiva pași depărtare. Turnul Fecioarei a fost reconstruit în secolul al XII-lea pe o structură mult mai veche.

Palatul Șirvanșahilor este impresionant! Acesta a fost construit de către Statul Șirvanșahilor sau Șirvan, cel mai durabil stat medieval din Azerbaidjan (799-1538). Palatul are 26 de camere, dar nu orice camere, ci unele fără ferestre. Complexul mai conține un mausoleu și băile tradiționale săpate în pământ.

Un ultim obiectiv pe care vi-l recomand este Muzeul Cărților în Miniatură. Chiar m-am bucurat când am văzut că acesta are câteva exponate și din România. Muzeul deține cea mai mare colecție de mini cărticele din lume.

Alte obiective ce nu trebuie ratate în Baku:

Pentru o sesiune de poze perfectă pentru Instagram sau Facebook, îți recomand să vizitezi Baku Panoramic. Tot aici îți recomand să vezi și Aleea Martirilor împreună cu Monumentul Shahidlar. Cel mai bun moment de a te bucura de acest loc este la apus.

Ca să ajungi aici poți lua funicularul (1 AZN = 2,5 RON) sau poți urca pe jos. Nu recomand mersul pe jos dacă toată ziua ai umblat prin oraș.

Un alt loc pe care l-am vizitat chiar în ultima zi a fost Moscheea Teze Pir. Mi-a plăcut mult arhitectura acesteia, fiind diferita de ce am vizitat până acum, dar cel mai mult mi-a plăcut grădina acesteia.

Am vrut să vizitez și grădina Zoo, dar din păcate aceasta era închisă pentru renovare. Nu am avut ce face decât să mă mulțumesc cu Dədə Qorqud Parkı, un parc aflat la o aruncătură de băț de Grădina Zoo și pe care îl recomand cu căldură.

Ce să mănânci?

Lucrul ce mi s-a părut foarte ieftin în această parte a Europei a fost mâncarea. Îți recomand să încerci de la fast-food tipic oriental și până la rețetele tradiționale precum cele de mai jos:

  • Plov (Pilaf de orez) cu nuci și fructe uscate.
  • Kebab la tepușă, un fel de frigăruie doar cu carne.
  • Qutab -preparatul meu preferat. Acesta este un fel de lipie/clătită umplută cu carne, brânză sau legume.
  • Lavash Turshu și – ceva dulce și fresh în același timp. Acest preparat este făcut din sucul stors din fructe combinat cu gelatina. Aș putea să îi compar cu un jeleu, dar un pic mai special.

Ce merită să vizitezi în afara capitalei?

O să vă prezint într-un articol separat locurile pe care le-am vizitat în afara capitalei Azerbaidjanului, locuri ce m-au bucurat și m-au făcut să plâng în același timp.

Cum să îți alegi cazarea?

Am vorbit de obiective, ți-am prezentat variantele de transport, ți-am sugerat ce să mănânci, dar cred că a sosit momentul să vorbim și de cazare. Sfatul meu este să verifici bine comentariile și notele înainte de a alege hotelul. Am ales cazarea în funcție de locație deoarece am vrut să fiu aproape de gară pentru a-mi fi ușor să ajung la timp pentru a prinde trenul către Tbilisi. Am ales East House Hotel și putem spune că nu merită sub nici o formă, fiind singura greșeală pe care am făcut-o în organizarea întregului circuit prin Caucazi.

Poți verifica care sunt cele mai bune hoteluri din Baku aici:

 

Booking.com

În final ți-aș spune că 4 zile pline sunt suficiente pentru a vizita orașul și chiar te rog să nu ratezi această parte a Europei, chiar are foarte multe de oferit.


Booking.com

Aventuri, sfaturi și adevărate povestiri trăite de ingineri călători de-a lungul acestei lumi minunate.

Adventures, tips and true stories spent by traveling engineers along this wonderful world.

“I read; I travel; I become”-Derek Walcott

3 Comments

    • Stefan Reply

      Buna ziua,

      Undeva pe langa gara centrala.

      Zi frumoasa!

  1. Pentru cei pasionati(ca mine) de drumuri lungi a mai fost cineva cu masina in Azerbaijan?

Write A Comment

ro_RORomanian